Parketvloeren, tijdloos en gezellig!

Parket wordt, net zoals natuursteen, al eeuwenlang gebruikt als vloerbedekking. Het wordt vervaardigd uit een oeroude natuurlijke grondstof, namelijk: hout. Een houten vloer geeft uw woning, met zijn aardeachtige kleuren, een gezellige, warme en t...

Parket wordt, net zoals natuursteen, al eeuwenlang gebruikt als vloerbedekking. Het wordt vervaardigd uit een oeroude natuurlijke grondstof, namelijk: hout. Een houten vloer geeft uw woning, met zijn aardeachtige kleuren, een gezellige, warme en tijdloze uitstraling. Een algemene definitie van parket is ‘binnenvloerbedekking’ bestaande uit een houten slijtlaag die minstens 2 mm dik is. 

Een parketvloer hoeft dus niet per se ‘massief’ te zijn of uit een enkele laag te bestaan. Tegenwoordig kiest men steeds vaker voor lamelparket, dat samengesteld is uit een houten toplaag in een edele houtsoort zoals eik, beuk, hardhout, bovenop een tussen- of onderlaag. Dankzij lamelparket kunt u een klassiek eiken parket leggen voor een goede prijs-kwaliteit. Het heeft dezelfde look & feel en is goedkoper. Wat de prijs betreft, kan u ervan uitgaan dat hoe dikker het hout is en hoe groter de individuele vloeronderdelen zijn, des te duurder uw parketvloer zal zijn. Ook de gekozen houtsoort zal de prijs beïnvloeden. Massieve parketvloeren zullen dus in de meeste gevallen duurder uitvallen.

Soorten parketvloeren

In de meest massieve vorm kan u onder een parketvloer in de ruime zin ook plankenvloeren verstaan. Soms worden deze vloeren in de handel daarom ook ingedeeld bij parketvloeren. Plankenvloeren of ‘planché’ zijn verkrijgbaar vanaf een dikte van 1,5 cm.

Massief parket bestaat net zoals houten planken volledig uit hout. De dikte varieert van 7 tot 22 mm. Deze parketsoort kan verder onderverdeeld worden op basis van een aantal andere karakteristieken zoals legvorm, tand en groef, … In tegenstelling tot een massief parket, dat uit één massieve laag hout bestaat, is lamelparket uit meerdere lagen opgebouwd. Om van parket te kunnen spreken dient de bovenlaag wel uit minstens 2 mm dik massief hout te bestaan. Meerlagig parket of lamelparket kan tweelagig of drielagig zijn.

Mozaïekparket bestaat uit verschillende stroken met een dikte gaande van 5 tot 10 mm, die samen gelegd worden in een bepaald patroon. Het meest voorkomende motief is het dambord. Andere gebruikte motieven zijn het visgraatmotief (visgraatparket), de engelsvorm of de lamel op kant.

Het fineerparket bevindt zich in feite halfweg tussen parket en laminaat. In de strikte zin van het woord mogen we het hier eigenlijk niet over parket hebben aangezien de houten toplaag van fineerparket minder dan 2,5 mm bedraagt. Hoewel deze laag dunner is, gaat het hier wel degelijk om echt hout, wat dan weer niet gezegd kan worden van laminaat.

Parket onderhoud

Parket is een natuurproduct waardoor een goed onderhoud zeer belangrijk is. Stofzuigen of afnemen met een microvezeldoek zijn voldoende voor het dagelijks onderhoud. Bij hardnekkig vuil is het belangrijk dit zo snel mogelijk te verwijderen, maar hierbij weinig tot geen water te gebruiken.

Voor het vaste onderhoud van de parketvloer hangt het ervan af of deze geolied of gelakt is. Bij een geoliede vloer zijn producten als parketzeep, intensiefreiniger en onderhoudsolie nodig. Een gelakte parketvloer heeft baat bij een specifiek reinigingsmiddel, dieptereiniger en een speciale ‘polish’ voor een beschermende laag. 

tot
Deze site bevat slechts een kleine greep uit ons gamma. Ontdek onze meer dan duizend referenties in onze toonzalen.

Onderhoudstips

Hebt u uw wonderbaarlijke vloer gekozen en hebt u graag advies om deze verder te onderhouden?
Bekijk onze tips voor meer informatie.