website-cta-720x320-01 website-cta-720x320-02

Ontdek snel onze Herfstdeals

Profiteer nu nog van laag geprijsde tegels. Wees er snel bij want OP=OP.

Spring binnen in één van onze toonzalen en vergelijk!
Welkom.

Onze selectie: 93 artikels

Parketvloeren, tijdloos en gezellig!

Omdat Parket, net zoals natuursteen, een lange levensduur heeft en heel slijtvast is, wordt dit al eeuwenlang gebruikt als vloerbedekking. Het wordt vervaardigd uit een oeroude natuurlijke grondstof, namelijk: hout. Een houten vloer geeft jouw woning, met zijn aardachtige kleuren, een gezellige, warme, rustieke en tijdloze uitstraling. Een algemene definitie van parket is ‘binnenvloerbekleding’ bestaande uit een houten slijtlaag die minstens 2 mm dik is. 

Een parketvloer hoeft niet per se ‘massief’ te zijn of uit een enkele laag te bestaan. Tegenwoordig kiest men steeds vaker voor lamelparket, dat samengesteld is uit een houten toplaag in een edele houtsoort zoals eik, beuk, hardhout, bovenop een tussen- of onderlaag. Dankzij lamelparket kan je een klassiek eiken parket leggen voor een goede prijs-kwaliteit. Het heeft dezelfde look & feel en is goedkoper. Wat de prijs betreft, kan je ervan uitgaan dat hoe dikker het hout is en hoe groter de individuele vloeronderdelen zijn, des te duurder je parketvloer zal zijn. Ook de gekozen houtsoort zal de prijs beïnvloeden. Massieve parketvloeren zullen dus in de meeste gevallen duurder uitvallen.

Soorten parketvloeren

In de meest massieve vorm kan je onder een parketvloer,  in de ruime zin,  ook plankenvloeren verstaan. Soms worden deze vloeren in de handel daarom ook ingedeeld bij parketvloeren. Plankenvloeren of ‘planché’ zijn verkrijgbaar vanaf een dikte van 1,5 cm.

Massief parket bestaat, net zoals houten planken, volledig uit hout. 

Besef ook dat dit parket ‘leeft’. Het kan dus krimpen of uitzetten tussen de winter en de zomer. De dikte varieert van 7 tot 22 mm. Deze parketsoort kan verder onderverdeeld worden op basis van een aantal andere karakteristieken zoals legvorm, tand en groef, … In tegenstelling tot een massief parket, dat uit één massieve laag hout bestaat, is lamelparket uit meerdere lagen opgebouwd. Je kan hier ook spreken van een ‘samengesteld’ parket. Om dus van parket te kunnen spreken dient de bovenlaag wel uit minstens 2 mm dik massief hout te bestaan. Meerlagig parket of lamelparket kan tweelagig of drielagig zijn waardoor deze wel veel stabieler is dan massief parket. 

Andere voordelen: geschikter bij vloerverwarming (minder krimpen en uitzetten), huisdieren (haren/zand blijven niet steken in diepe groeven/noesten), … 

Mozaïek parket 

Mozaïekparket bestaat uit verschillende stroken met een dikte gaande van 5 tot 10 mm, die samen gelegd worden in een bepaald patroon. Het meest voorkomende motief is het dambord. Andere gebruikte motieven zijn het visgraatmotief (visgraatparket), de engelsvorm of de lamel op kant. Het fineerparket bevindt zich in feite halfweg tussen parket en laminaat. In de strikte zin van het woord mogen we het hier eigenlijk niet over parket hebben aangezien de houten toplaag van fineerparket minder dan 2,5 mm bedraagt. Hoewel deze laag dunner is, gaat het hier wel degelijk om echt hout, wat dan weer niet gezegd kan worden van laminaat.

Belang van onderhoud van je parket

Parket is een natuurproduct waardoor een goed onderhoud zeer belangrijk is. Stofzuigen of afnemen met een microvezeldoek zijn voldoende voor het dagelijks onderhoud. Bij hardnekkig vuil is het belangrijk dit zo snel mogelijk te verwijderen, maar hierbij weinig tot geen water te gebruiken.

Voor het vaste onderhoud van de parketvloer hangt het ervan af of deze geolied of gelakt is.

Bij een geoliede vloer zijn producten als parketzeep, intensiefreiniger en onderhoudsolie nodig. Dat laatste kan zowel manueel als machinaal gebeuren. Het is de bedoeling dat de olie de houtnerven volledig indringt/opvult en dat het goed droogt. Indien er lichte krassen ontstaan (bijvoorbeeld door huisdieren, nageltjes van hond/kat), kunt u die simpel wegwerken door de kras even licht op te schuren met een polierblokje en er vervolgens met olie over te gaan in de richting van de houtnerven. Een kleurverschil is er niet als je de voordien gebruikte olie aanbrengt en om randen te vermijden ook net iets verder dan de lichte kras, olie wrijft. Te veel olie direct verwijderen met een dikke zachte stof die niet plusht! Let op: deze stof na gebruik in water steken, gevaar op zelfontbranding!

Een gelakte parketvloer heeft baat bij een specifiek reinigingsmiddel, dieptereiniger en een speciale ‘polish/vernis’ voor een beschermende laag. Net zoals bij de geoliede parket breng je het best de vernis aan over de richting van de houtvezel. Deze keer met een rol. En om de slijtweerstand van de parketvloer te bepalen, breng je meerdere lagen vernis aan, met telkens een droogtijd tussen!  Indien ook hier toch lichte krassen zouden ontstaan en je wilt die wegwerken, pak je best de gehele vloer aan om kleurverschil te vermijden.

Zijn de krassen te diep, dan is een houtpasta aangewezen. Hier kan wel een kleurverschil optreden door het verschil tussen oud en nieuw hout. Werkwijze: houtpasta aanbrengen in de opening, laten drogen, het teveel verwijderen, opschuren in de richting van de houtnerven. De poriën terug openzetten door het een beetje te bevochtigen en een beetje olie aan te brengen.

Zoals al aangegeven kan je door zijn duurzaamheid een parketvloer opschuren als je hem er na jaren weer als nieuw wil laten uitzien! Dit laat je best door een professional doen omdat het een heel secuur werk is en je snel kans hebt op een niveauverschil.

Een verkleuring is altijd mogelijk want het is een product uit de natuur. Oorzaken van verkleuring kunnen zijn: zonlicht (UV-licht), geen wekelijks onderhoud met een voedend product, slijtage door plekken waar jeveel loopt, er zijn vlekken gemaakt.

Eigenhandig parket plaatsen

Parket kan je ook zelf leggen. Een goede voorbereiding van de onderlaag is heel belangrijk en is dus afhankelijk vanaf waar je start: bij een verbouwing op een bestaande vloer of breek je de bestaande vloer uit of is het nieuwbouw.

 Als je niets hebt liggen, heb je chape nodig. Laat deze lang genoeg drogen! Een goede ventilatie (ramen open zetten) kan daarbij helpen.  De dikte van de chape wordt bepaald door: als je er eventueel buizen in wilt verwerken en hoe dik jouw parket gaat zijn.

De bestaande vloer is afgebroken:

 • De chape is nog goed en er ligt folie onder
  • Ja, de parket mag geplaatst worden
  • Neen, grote kans op opstijgend vocht, zodus een epoxylaag aanbrengen
 • De chape is beschadigt en er ligt folie
  • Egaliseren is de boodschap
 • Vermijd loszittende tegels
 • Goed ontvetten
 • Opruwen met een diamantschijf
 • Epoxylaag aanbrengen tegen grondvocht
 • Zwevend met tand en groef parket
 • Zwevend met een kliksysteem
 • Verlijmd met tand en groef parket
 • Verlijmd met een kliksysteem

 Op een bestaande vloer:

De onderlaag is in orde en je kunt de parket gaan plaatsen.

Nu heb je verschillende keuzes voor de installatie:

De verlijmde installatie is ingewikkelder waardoor een vakman is aangeraden. Een verlijmde vloer gaat ook minder kraken omdat hij dan niet kan buigen/bewegen. Een zwevende vloer kan lichtjes kraken. Alles hangt natuurlijk af van de vlakke ondervloer en een te droge lucht (een goede luchtvochtigheid ligt tussen 45 en 65%).

Legpatronen, kleuren, …

Met parket kan je ook spelen.  Zo zijn er verschillende:

 • Kleurvariaties: weinig/ meer/ licht/ donker
 • Knoest/knopen: geen/ groot/ klein
 • Legpatronen:
  • Dambord
  • Engelsvorm - latjes op matjes die samenhangen door een netje onderaan
  • Parallell
  • Mozaïek
  • Visgraat – korte rechthoekige plankjes
  • Stroken – planken op een rij
  • Lamel op kant of hoogkant – zijdelings geplaatste lamellen (eventueel verschil in lengte en dikte)
 • Als er nog werken gedaan moeten worden: volledig! afdekken met licht karton, zodat deze nog kan ademen, geen licht bij kan en dus niet beschadigt raakt.
  • De plinten zijn belangrijk om contactgeluid te vermijden (let op: deze mogen geen contact met de vloerbedekking maken!)
  • De profielen worden gebruikt ter hoogte van deuropeningen, niveauverschillen, constructie- en uitzettingsvoegen, aansluitingen met andere vloerbekledingen.
 • Geen werken meer:
  • Geoliede vloer:
   • Stofvrij maken
   • Eerste laag geven
   • Om de 6 tot 12 maanden voeden met onderhoudsolie zonder water en een droge vod. (Droogtijd = 6 uur)
  • Gelakte vloer:
   • Stofvrij maken
   • Om de 6 tot 12 maanden: vernis aanbrengen

 na de (zelf) installatie

 Afhankelijk van de kamer:  Vergeet de installatie plinten en installatie profielen niet! 

 = stofzuiger met borsteltje

+ uitgewrongen! dweil met voedend product in lauw water

= stofzuiger met borsteltje

+ uitgewrongen! dweil, hier mag wel enkel water op kamertemperatuur gebruikt worden

+ een voedend product is ook een wekelijkse aanrader

En dan nu is het tijd om van je parketvloer te genieten!

 

 

Vraag vandaag nog jouw stalen aan!

Laat je het plaatsen van je vloertegels liever aan een professional over?

Vraag naar onze plaatsingsdienst.

Onderhoudstips

Graag advies om jouw nieuwe vloer verder te onderhouden?