Opgelet bij de aankoop van je vloer als je kiest voor een strak resultaat

Opgelet bij de aankoop van je vloer als je kiest voor een strak resultaat

Het lijkt een detail maar een belangrijk kenmerk van een keramische tegel is of deze gerectificeerd is of niet. Dit wil zoveel zeggen als of ze gezaagd zijn of niet. Tegels met recht gezaagde zijkanten zijn strakker te plaatsen en daardoor is er een minimale voeg nodig.

Gerectificeerde of gezaagde tegels

Gerectificeerde tegels worden na het bakproces gezaagd. Bij het zagen worden de normaal ronde kanten van een tegel recht gemaakt. Tegels zijn hierdoor perfect haaks en kunnen daardoor met kleinere voeg verwerkt worden. Gezaagde tegels geven een strakker eindresultaat. Het woord gerectificeerd kent een Italiaanse oorsprong. Op z’n Italiaans heet het ‘rettificato’ oftewel gerectificeerd.

Wanneer je gerectificeerde tegels zelf gaat verwerken raden we aan om met een levelling systeem te werken. Zo vermijd je alvast mogelijke hoogteverschillen. Denk er ook steeds aan om je tegels te verwerken op een vlakke ondergrond en deze indien nodig te egaliseren voor het mooiste resultaat.

Niet-gerectificeerde of on-gezaagde tegels

Niet-gerectificeerde tegels zijn tegels die rond aflopen en waarbij de randen dus niet helemaal haaks zijn. Met grotere voegen als gevolg.

Opgelet bij de aankoop van een goedkopere tegel

Gerectificeerde tegels vergen tijdens het productieproces een extra handeling nl. het zagen van elke tegel.  Deze optimalisatie resulteert in een extra productiekost met vaak een hogere verkoopprijs.  Sommige leveranciers bieden keramische tegels aan tegen lagere prijzen, deze zijn dus vaak niet gerectificeerd. Wees dus op je hoede bij de aankoop van je nieuwe vloer.

De ideale houtlook enkel met gerectificeerde tegels

Kies je voor echt hout of voor een onderhoudsvriendelijke en krasbestendige houtlook? Indien je voor het 2de gaat, wees er dan zeker van dat je kiest voor een gerectificeerde keramische parket. Met een smalle, rechte voeg benader je beter de look van echt hout.  Ontdek hier alvast ons ruim aanbod gerectificeerde keramische parket.

Kortom als je voorkeur uitgaat naar een strakker oppervlak of wil je een natuurlijkere indruk als je kiest voor een keramische tegel?  Ga dan zeker voor gerectificeerde tegels en verzeker je van het mooiste eindresultaat.

Meer info of vragen bij de keuze van de juiste tegel?  Onze specialisten in onze toonzalen helpen je graag verder.