Lees 5 tips voor de keuze van je nieuwe vloer

Lees 5 tips voor de keuze van je nieuwe vloer

Een nieuwe vloer kan je kamer nieuw leven inblazen, maar het maken van de juiste keuzes en een zorgvuldige installatie zijn cruciaal. In dit artikel geven we 5 belangrijke tips om je te helpen bij het vloeren van de keuken, badkamer, woonkamer of toilet.

1. Kies jouw type vloer

Het begint allemaal met het kiezen van het juiste vloermateriaal voor je kamer. Er zijn talloze opties beschikbaar zoals hout, laminaat, tegels, vinyl of tapijt. Overweeg de functie van de kamer, je budget en je persoonlijke stijl bij het maken van je keuze. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus doe wat onderzoek om te bepalen welk type vloer het beste bij jouw behoeften past.

2. Meet en plan zorgvuldig

Voordat je begint met vloeren, is het cruciaal om nauwkeurige metingen te maken van de kamer en een gedetailleerd vloerplan te maken. Dit helpt je om de juiste hoeveelheid materiaal te bestellen en minimaliseert verspilling. Houd echter wel rekening met snijverlies anders kan je wel eens tekortkomen met het risico dat er geen voorraad meer van is en er bestaat steeds kans op kleurverschillen al je bijbestelt. Zorg er ook voor dat je eventuele deuren, drempels en andere obstakels in overweging neemt bij het plannen van de installatie.

3. Een goede voorbereiding is essentieel

Een goede voorbereiding is de sleutel tot elk succesvol vloerproject. Zorg ervoor dat de ondervloer schoon, vlak en droog is voordat je begint. Als er oneffenheden zijn, moet je deze egaliseren om een glad oppervlak te creëren. Controleer of er vocht in de ruimte aanwezig is, dit bepaalt mee de keuze van je vloer.

4. Kleur en verlichting

Bij het kiezen van je nieuwe vloer is het belangrijk om rekening te houden met de kleur en verlichting in de ruimte. De kleur van de vloer kan aanzienlijke invloed hebben op de algehele uitstraling van de kamer. Donkere vloeren kunnen een gevoel van warmte en gezelligheid creëren, terwijl lichte vloeren de ruimte groter en lichter kunnen laten lijken. Vraag indien nodig een staal van je toekomstige vloer. Dit helpt je de juiste kleur en verlichting voor je nieuwe vloer te bepalen.

5. Onderhoud en verzorging

Nadat je kamer is gevloerd, is het belangrijk om regelmatig voor je vloer te zorgen om de levensduur ervan te verlengen. Afhankelijk van het type vloer dat je hebt gekozen, kunnen de onderhoudsvereisten variëren. Stofzuig of veeg je vloer regelmatig om vuil en stof te verwijderen. Gebruik ook geschikte reinigingsmiddelen en methoden om vlekken en beschadigingen te voorkomen.

Het zelf vloeren kan een lonend doe-het-zelfproject zijn, maar je kan hiervoor ook steeds beroep doen op een professionele vloerder.  Bij Van Calster helpen we je graag verder met het kiezen en plaatsen van alle vloer- en wandtegels. Je leest er hier alles over, ontdek op deze infopagina ook wat de prijs is voor het plaatsen van je tegels door onze zorgen.